Žene poduzetnice: Kroz edukacije do uspješnog poslovanja

Uz podršku EBRD-a i HPB-a, partnerstva i kontakte koje su dobile na edukacijama žene poduzetnice imaju temelj za jačanje poslovanja

157
žene poduzetnice

Jučer je u Zagrebu održana završna edukacija za žene poduzetnice u organizaciji EBRD-a na kojoj je Hrvatska poštanska banka potvrdila značajnu ulogu u tom poslovnom segmentu.

Ciklus edukacija posvećen jačanju ženskog poduzetništva kroz nefinancijsku podršku poduzetnicama, HPB je započela u travnju 2018. godine. Tada je održana konferencija Žene u poduzetništvu koja je otvorila priliku za bolje povezivanje i ohrabrivanje poduzetničkih projekata. Na konferenciji je sudjelovalo više od 100 poduzetnica, predstavnica velikih kompanija i financijskih institucija,

Nakon edukacija u Solinu i Puli, HPB se pridružila četverodnevnom programu EBRD-a u Zagrebu. Dvadesetak uspješnih poduzetnica imale su priliku predstaviti tvrtke, projekte i izazove financiranja, a bankari su im ukazali na najvažnije detalje koje banke promatraju kada odlučuju o financiranju.

Na edukativnim radionicama sudjelovali su Nives Erceg, direktorica Regionalnog centra za gospodarstvo Zagreb Istok i Ivo Rako, voditelj tima poduzetničkog centra.

Od snova do održivog poslovanja

Važno je jasno predstaviti ideju, znati koje tržište ciljate, za kakvu investiciju trebate novac i kako ćete novac vratiti, poručile su trenerice iz EBRD-a koje su vodile radionicu za žene poduzetnice. “Često imamo ideale iz djetinjstva, želimo promijeniti svijet i to je pozitivno, ali poslovanje je potrebno učiniti održivim”, poručila je Andrea Vugrinović iz EBRD-a.

>>EBRD-ov program – snažna poluga za razvoj ženskog poduzetništva

‘Što vrijedi za jednog poduzetnika, ne vrijedi za drugoga, pa u suradnji s bankarima trebate doći do najboljeg rješenja za sebe’, istaknula je Nives Erceg.

‘S poduzetnicama smo razgovarali o dokumentaciji za financiranje, investicijskim kreditima, garancijama kao i o pripremama za sastanke s bankarima’, rekao je Ivo Rako.

Uz podršku EBRD-a i HPB-a, partnerstva i kontakte koje su dobile na edukacijama poduzetnice imaju temelj za jačanje poslovanja u kojem je važno usuditi se i ne oklijevati, ali i sjesti i napraviti poslovni plan, zaključuju organizatori.