EIT Climate-KIC dodijelio 120.000 eura potpora hrvatskim startupovima

Financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120 tisuća eura podijelit će pet startupova: Ascalia, In Silico, Miret, NuoTwo i VeeMee. Uz financijsku potporu startupovi će dobiti izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku te niz prilika za međunarodno umrežavanje

139
EIT Climate-KIC Croatia

Zagrebački inovacijski centar (ZICER) predstavio je u utorak drugu generaciju generacije EIT Climate-KIC Croatia akceleratora – startup programa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojeg u Hrvatskoj provodi upravo ZICER.

EIT Climate-KIC je najveći europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivni utjecajem na klimatske uvjete. Nakon lanjskog uspješnog preliminarnog ciklusa, ove godine je krenuo drugi krug.

Kao i samo predstavljanje finalista, tri selekcijska kruga provedena su online.

“Odabrano je pet finalista i jedan rezervni tim čiji su klimatski orijentirani projekti u izuzetno jakoj konkurenciji ocijenjeni najperspektivnijima. Razvojem svojih inovativnih proizvoda oni će aktivno sudjelovati u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni. Pet odabranih timova kroz program će primiti financijsku potporu u kumulativnom iznosu od 120 tisuća eura, izvrsnu mentorsku i edukativnu podršku priznatih domaćih i stranih stručnjaka te dobiti niz prilika za međunarodno umrežavanje”, rekla je glasnogovornica ZICER-a Ivana Rajković Pavlić.

>>Upoznajte prvu hrvatsku generaciju najvećeg europskog CleanTech akceleratora

Novitet ovogodišnjeg ciklusa je da odabrani timovi u prvih mjesec dana provedbe projekta svojim radom i angažmanom moraju zadovoljiti još neke dodatne uvjete. U slučaju neostvarenja tih zadataka, EIT Climate-KIC zadržava pravo njihove eliminacije, a njihovo mjesto zauzima tim koji je kroz selekciju zauzeo šesto mjesto, odnosno izabran je kao rezervni tim.

Program starta u svibnju i trajat će do listopada. Ovogodišnji finalisti su Ascalia, In Silico, Miret, NuoTwo, VeeMee, a rezervni tim je Makabi.

Ascalia

Marin Bek, Ascalia (foto ZICER)

Ovaj startup nalazi se u trećoj razvojnoj fazi, a prošle godine također je sudjelovao u EIT-u i osvojio je 15 tisuća eura. Ove godine ih čeka 30 tisuća eura. Osim toga, Ascalia je na kraju lanjskog ciklusa ostvarila investiciju od 1,2 milijuna kuna, a glavni investitor bila je tvrtka Iverpan, jedan od najvećih hrvatskih proizvođača materijala za izradu namještaja i kuhinjske opreme.

Ascaliju su pokrenuli Marin Bek i Dejan Strbad prije dvije godine. Riječ je o sustavu koji prikuplja podatke iz infrastrukture ili industrijskih proces te prikupljene podatke obrađuje pomoću algoritama strojnog učenje i ostalih analitičkih algoritama. Analiza pokazuje korisniku mogućnost uštede resursa i energenata, a samim time i mogućnosti smanjenje utjecaja na okoliš.

“Današnja industrija je većinom mala i srednja po nekim europskim definicijama. Takva industrija si teško može priuštiti velika ulaganja u modernizaciju i novu opremu. Za njih je veliki izazov kako doći do industrije 4.0. Mi smo taj problem prepoznali i ponudili smo rješenje koje ne zahtijeva da kupuju gomilu nove opreme i da mijenjaju svoje strojeve. Naš hardver prilagođava se staroj opremi i starim strojevima. Imamo klijente koji koriste dvadesetak godina stare strojeve koji su danas digitalizirani i omogućavaju prikupljanje podataka u realnom vremenu baš kao što to mogu i moderni strojevi”, objasnio je Marin.

In Silico

EIT Climate-KIC Croatia

In Silico je također bio među timovima prve generacije hrvatskog EIT akceleratora. Tada su bili u prvoj, a sada su u drugoj razvojnoj fazi I dobit će 15.000 eura.

>>Hrvatski startup u borbi protiv klimatskih promjena

“Prošle godine nismo imali formalni okvir, no u međuvremenu smo osnovali tvrtku. In Silico d.o.o. je tvrtka generalno osmišljena da nudi uslugu računalne dinamike fluida gdje god je to potrebno. No u ovom programu smo fokusirani na projekt Cloud Towing Tank. Riječ je o primjeni računalne dinamike fluida na brodograđevnu i brodarsku industriju. Cilj nam je smanjiti potrošnju goriva trgovačkih brodova. To su veliki brodovi koji dnevno troše jako puno goriva loše kvalitete. Osim emisije ugljičnog dioksida ti brodovi onečišćuju okoliš drugim štetnim tvarima kao što su dušični oksidi i sumporni spojevi”, objasnio je Inno Gatin, uz Roberta Kesera i Vuku Vukčevića jedan od pokretača projekta.

Metoda omogućava da se uz optimizaciju, uz boji uvid u strujanja oko broda i detaljne informacije kako brod funkcionira, postignu uštede u potrošnji goriva.

Miret

Miret

Miret je također sudionik prethodnog ciklusa EIT akceleratora, a nedavno je uspješno završio crowdfunding kampanju na Kickstarteru u kojoj je prikupljeno i više od 68 tisuća dolara. Prodali su oko 750 pari svojih ekoloških tenisica. Tvrtku su pokrenula braća Domagoj i Hrvoje Boljar.

“Za nas je lanjski Climate-KIC bio veliki poticaj za nastavak i rast projekta. Osim ostvarene investicije napravili smo puno drugih iskoraka. Razvili smo drugu generaciju svojih ekoloških tenisica koju smo lansirali na Kickstarteru u jeku koronakrize”, rekao je Domagoj.

>>Braća Boljar: Naša tenisica je autentičan zeleni proizvod

Braća Boljar ekološku tenisicu razvijaju već šest godina, Njihova pozadina je u obućarskoj industriji. Više od deset godina bavili su se razvojem obuće za luksuzne brendove. Uvidjeli su da je industrija obuće izuzetno štetna za okoliš u svim fazama svog životnog ciklusa , od proizvodnje sirovih materijala, poluproizvoda, gotove obuće i na kraju činjenice da se obuća ne može reciklirati niti oporabiti na bilo koji način.

“Hrvoje je”, tumači Domagoj, “izvrnuo cijeli koncept I dizajnirao je obuću koja ni na početku ni na kraju svog ciklusa nema negativan učinak na okoliš. Upregnuo je više od deset biljaka I prirodnu vunu s Novog Zelanda da napravi obuću koja u sebi neće imati naftnih derivata, teških metala, kemikalija niti plastike koja se pretvara u mikroplastiku i zagađuje okoliš”.

U trećoj fazi razvoja namjeravju napraviti daljnji iskorak u razvoju proizvoda, ali I u investicijama. “Smatramo da smo sazreli, da smo kroz crowdfunding kampanju pokazali da naš proizvod ima globalni doseg. U sljedećih šest mjeseci kroz ovaj program želimo napraviti iskorak u smjeru novog investicijskog ciklusa.”

NuoTwo

EIT Climate-KIC Croatia

NuoTwo je stanar ZICER-ai pobjednik posljednjeg Zagreb Connecta. U EIT-u su u drugoj razvojnoj fazi. Marko Brkljačić I Iva Sočo razvili su inovativni ugradbeni panel koji mikrobiološkim putem apsorbira stakleničke plinove, fiksira ih i uklanja iz atmosfere.

>>Hrvatski startup razvija ugradbeni panel koji upija stakleničke plinove

“Oko trećina ugljične emisije otpada na grijanje i hlađenje, a do 27 posto tih emisija su toplinski gubici. Drugim riječima, osim što četvrtinu vaših troškova grijanja I hlađenja bacate kroz prozor, povećavate emisiju stakleničkih plinova vaše tvrtke. Vrijeme oporezivanja emisije ugljičnih plinova se približava, a nitko u njima ne vidi potencijal. Rješenje koje mi nudimo je InfoTwo Indoor zidno postavljeni aktivni panel koji upija ugljični dioksid iz okolnog zraka i pretvara ga u svježi zrak i biomasu. Snižava vaša troškove grijanja i hlađenja te emisiju ugljičnog dioksida. S druge strane uklanja patogene iz vašeg radnog prostora pomoću svojih sterilizacijskih značajki.

VeeMee

VeeMee je startup u trećoj razvojnoj fazi što mu donosi 30 tisuća eura. Osnovali su ga 2017. Marko Kozjak i Nikola Vido. Riječ je o prvoj hrvatskoj digitalnoj platformi u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru na kojoj potrošači mogu saznati sve o porijeklu proizvoda koje kupuju.

“Godišnje se baca oko 1,3 milijardi tona hrane. Za početak smo analizirali maloprodaju kako bismo vidjeli koliko se hrane baca i kako to promijeniti. U suradnji s trgovačkim centrima utvrdili smo da se 70 posto hrane baca zbog logističkih problema, zbogb paleta, potrganih kutija s deklaracijama I slično, a svega 30 posto zbog nekvalitete hrane. Kreirali smo VeeMee kao kružnu ekonomiju od samog proizvođača, pakirnice do trgovine i krajnjeg kupca kako bi se smanjio otpad I omogućila sljedivost krajnjem kupcu”, objasnio je Marko.

Makabi

Marko VincekovićMakabi je odabran kao rezervni tim. Pobjednik je Startup Factoryja I sudionik lanjskog EIT-a. Osnivač je Marko Vinceković, izvanredni profesor i predstojnik Zavoda za kemiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

>>Kako do zdravije hrane: Pametna mikro kapsula za veliku i zdravu biljku

Marko i njegov tim napravili su agroekološki pripravak u kojem se ne koriste organski spojevi štetni za ljudsko zdravlje. Uspjeli su spojiti biološki i kemijski reagens tako da se istodobno biljku štiti i daju joj se odgovarajući sastojci potrebni za razvoj i rast. Razvili su agroformulaciju mikrokapsula koju su primijenili na odabrane kulture – rajčicu, zelenu slatau i vinovu lozu. Sada rade na aplikaciji formulacija na novim biljnim kulturama, a to su lan i duhan. Zahvaljujući tome mogla bi se smanjiti primjena organskih kemikalija u proizvodnji hrane.

“Ove godine EIT Climate-KIC akceleracijski program fokusiran je na startupove u zrelijoj razvojnoj fazi. Konkurencija za ulazak u program bila je jaka. Izabrani su najbolji od najboljih. Očekivanja koja se pred njih stavljaju su velika. Siguran sam kako će ih i zadovoljiti!”, rekao je Frane Šesnić, direktor ZICER-a. “Sve startupove koji su ušli u program i do sada smo imali priliku pratiti. Temeljem toga mogu reći kako se u radu selektiranih timova vidi kontinuirani napredak. Dio timova je sudjelovao u našem lanjskom EIT Climate-KIC akceleratoru. Oni su iz prve i druge ušli u drugu i treću razvojnu fazu, a imamo i tim koji će, nakon što je proizvod razvio kroz Startup Factory predakceleracijski program, kroz novi ciklus klimatskog akceleratora ubrzano nastaviti prema zacrtanome cilju.”