Tim Oil Gels pobjednik je ovogodišnjeg Zagreb Connecta

Pobjednički tim osvojio je nagradu od 150.000 kuna, a četiri finalista – SeaCras, Iron Bull Tanks, Museit i Sportreact – nagrađena su sa po 100.000 kuna

544
Oil Gels Zagreb Connect
Tim Oil Gels, koji čine znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković predvođeni Natašom Šijaković Vujćić, pobjednik je Zagreb Connecta

Na virtualnoj konferenciji Zagreb Connect 2020 danas su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Startup Factory. Pet startup timova podijelilo je nagradni fond od 550.000 kuna, a ovogodišnji pobjednik je Oil Gels, tim koji predvodi Nataša Šijaković Vujičić s Instituta Ruđer Bošković.

Nataša je sa svojim timom razvila spojeve koji geliraju zdrava ulja i mogu zamijeniti pretjeranu upotrebu palmina ulja i spojeva izoliranih iz palmina ulja u nizu prehrambenih i kozmetičkih proizvoda. O projektu možete više pročitati na našem portalu: Na Ruđeru znaju kako gelirana zdrava ulja mogu zamijeniti palminu mast

“Hvala ZICER-u na ovoj sveobuhvatnoj edukaciji u kojoj smo sudjelovali proteklih osam tjedana. Mislim da svi možemo biti zadovoljni i sretni jer smo potpuno educirani za ulazak u poduzetničke vode.”, kazala je Nataša Šijaković Vujičić, prilikom preuzimanja priznanja.

Četiri finalista – SeaCras, Iron Bull Tanks, Museit i Sportreact – nagrađena su s po 100.000 kuna.

Tvrtka SeaCras koju su pokrenula dva mlada znanstvenika – Stipe Lukin i Mario Špadina – jedna je od pionira obrade satelitskih podataka u Hrvatskoj u okviru programa Copernicus, a specijalizirana je za praćenje kvalitete voda.

>>Startup SeaCras obradom satelitskih podataka prati kvalitetu voda

Iron Bull je tvrtka koje je razvila daljinski upravljani model tenka za igranje. Planiraju otvaranje svoje prve igraonice te širenje kroz sustav franšiza na strana tržišta te razvoj rješenja za industrijsku primjenu.

>>Iron Bull u Zagrebu otvara prvu tenkovsku igraonicu

Museit je online platforma koja povezuje tekstopisce, pjevače i kompozitore. To je mjesto na kojem oni mogu kupovati/prodavati i razmjenjivati svoje tekstove, kompozicije i vokalne izvedbe, na transparentan i pravno reguliran način. Također, platforma omogućuje glazbene izazove koje mogu pokretati kako korisnici tako i poslovni subjekti (pjesme za reklame brendova, glazba za igrice i sli.).

Sportreact je IoT uređaj za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti. Riječ je o sustavu inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se koriste za razvoj koordinacije i refleksa sportaša, ali primjenjiv je i u radu s djecom s teškoćama u razvoju. Uređaj funkcionira bežično, povezuje do osam modula koji su povezani s mobilnom aplikacijom. Unutar nje definiraju se parametri za rad i analizira napredak sportaša. Svaki od modula ima mogućnost prikaza različitih simbola i boja na koje korisnik reagira i deaktivira koristeći senzor udaljenosti ili manualno putem tipkala.

>>Anto Širić, Sportreact: Želimo uvesti ozbiljne tehnologije u sve sportske sustave

Pobjednici zagreb Connect 2020
Pobjednici zagreb Connect 2020

Na virtualnom Bootcampu izabrano je 19 timova finalista koji su se kvalificirali za intenzivan osmotjedni predakceleracijski program. Jedan je tim odustao tako da se u finalu u sklopu konferencije Zagreb Connect, koja je ove godine održana virtualno uz prijenos na You Tubu, predstavilo njih 18.

Startup Factory je prvi javno financirani predakceleracijski program na području Zagreba koji su prije okrenuli Grad Zagreb i ZICER s ciljem da osnaže ekosustav za razvoj startup poduzetništva. Program pomaže startupovima u fazi razvoja inovativnih proizvoda te širenja poslovanja na postojeća i nova tržišta, pružajući intenzivnu edukacijsku, mentorsku, promocijsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku.

>>Devetnaest startupova u utrci za 550.000 kuna koje je osigurao Grad Zagreb