Kako kontrolirati notifikacije na svom računalu ili telefonu

Aplikacije i web stranice redovito “guraju” obavijesti (notifikacije) na zaslone vaših uređaja, ali postoje načini da takvo uznemiravanje svedete na razumnu razinu i ostanete u toku s najvažnijim informacijama

930
notifikacije)

Obavijesti (notifikacije) koje se prikazuju na zaslonima vaših telefona i računala sjajan su način da budete u toku s najnovijim vijestima, vremenskim prilikama i stanjem u prometu. Ali gomila upozorenja koja se u stvarnom vremenu pojavljuju na ekranima vaših uređaja može biti vrlo iritantna i ometati vas u drugim aktivnostima, Ne treba zaboraviti ni izgaranje baterije vašeg uređaja zbog takvih pozadinskih aktivnosti.

Ako se osjećate preopterećeni informacijama i želite malo mira i tišine, evo vodiča kako upravljati upozorenjima a da pritom najkorisnije obavijesti stignu do vas.

Donesite odluku na početku

Kada prvi put otvorite nedavno preuzetu aplikaciju, vjerojatno će vas zatražiti dopuštenje za slanje obavijesti. Možete odbiti ponudu i reći da ne želite primati obavijesti.

Upozorenja nekih apliakcija, poput onih o vremenskim prilikima, stanju u prometu ili lokalnim vijestima su uglavnom vrlo korisna, no neka druga su samo promicija novih proizvoda, usluga ili dogaanja, obavijesti o akcijama u trgovinama i slične obavijesti. Razmislite trebaju li vam upozorenja koja šalje nova aplikacija i odlučite hoćete li ih primati ili ne. Slično je i s nekim internetskim stranicama: prilikom prvog posjeta zatražit će dopuštenje da šalju obavijesti na ekran vašeg računala.

Ako odbjete primati obavijesti, to ne znači da više nikada nećete moći dobivati obavijesti vezane uz tu aplikaciju ili web stranicu. Ako se predomislite i zaključite da bi vam informacije mogle biti korisne, uvijek u postavkama svog sustava možete podesitimda ih želite primati ili ih možete pohraniti kako biste ih pregledali kasnije na popisu pristiglih obavijesti.

Podesite postavke telefona ili tableta

Neke aplikacije imaju mogućnost upravljanja obavijestima kroz vlastite postavke, no to možete činiti i kroz postavke samog uređaja. Jednostavno potražite stavku “Obavijesti” (“Notifications”) ili “Aplikacije i obavijesti” (“Apps & Notifications”). Pod stavkom “Obavijesti” potražite popis aplikacija i odaberite onu koju želite mijenjati. Pri tome imajte na umu da se ekrani uređaja razlikuju ovisno o operativnom sustavu i verziji uređaja.

Na zaslonu “Aplikacije i obavijesti” na telefonu s operativnim sustavom Android dodirnite ikonu “Aplikacije” kako biste otvorili stranicu s podacima o aplikaciji. Zatim dodirnite “Obavijesti o aplikacijama” kako biste došli do postavki za obavijesti koje šalje aplikacija. Da biste isključili zvuk koji se čuje prilikom zaprimanja obavijesti i zabranili prikaz svih obavijesti na zaslonu, idite na “Aplikacije i obavijesti” i dodirnite ikonu “Obavijesti”.

Da biste omogućili ili onemogućili zaprimanje obavijesti u operativnom sustavu iOS 13 za Appleove uređaje dodirnite ikonu na vrhu zaslona za podešavanje postavki aplikacije. Ako želite primatim obavijesti, možete prilagoditi mjesto i način njihova prikaza na vašem uređaju. Ako ne želite da se upozorenja prikazuje na zaključanom zaslonu, možete ga preusmjeriti izravno na iOS Notifications Center akako biste ih mogli pregladati kasnije.

Upravljanje obavijestima na stolnom računalu

Upozorenja s web stranica i aplikacija uobičajena su i na stolnim računalima. Podržavaju ih operativni sustavi Windows 10, Mac i neke inačice Linuxa. Da biste prilagodili način kako všae računalo njima upravlja, morate podesiti postavke operativnog sustava.

Na računalu s operativnim sustavom Windows 10 otvorite aplikaciju “Postavke” i odaberite “Sustav”. Na Mac računalu otvorite ikonu “System Preferences” i potražite kontrolu obavijesti (“Notifications controls”).

Linux korisnici moraju potražiti posebne upute koje će im pomoći da pravilno podese postavke.

Većina preglednika omogućuje kontrolu upravljanja obavijestima s određenih web lokacija. Da biste podesili ta upozorenja, idite na stavku “Postavke i preferencije” za Google Chrome, Mozilla Firefox, Operu, Safari ili neki drugi odabrani preglednik i potražite stavku “Obavijesti” (“Notifications”).

Postavite oznaku “Ne uznemiravaj”

Ponekad vam je potrebna samo privremena stanka od svih upozorenja, na primjer ako želite “skinuti” videozapis ili malo “ubit oko”. U operativnim sustavima Android, iOS ili Mac mod “Ne uznemiravaj” (“Do Not Disturb”) može se postaviti kao minimizirana inačica ili kao potpuno ograničenje. U operativnom sustavu Windows 10 iste mogućnosti nudi mod “Focus Assist” (u prethodnim inačicima zvao se “Quiet Hours”).

U modu “Ne uznemiravaj” ili “Focus Assist” možete sve isključiti (i uključiti) ručno te prilagoditi zvučne signale. Možete postaviti i dnevni raspored koji automatski ograničava upozorenja u određeno doba dana. Na primjer, u vrijeme spavanja.

Ako vam se ne da tipkati po zaslonu kakom biste postavili opciju “Ne uznemiravaj”, operativni sustav iOS nudi nekoliko prečaca. Povucite prstom s donje strane zaslona prema gore kako biste otvorili Control Center (upravljački centar) ili povucite prstom iz gornjeg desnog ugla ekrana prema dolje, ovinso o modelu uređaja. Dodirnite ikonu polumjeseca kako biste uključili (ili isključili) opciju “Ne uznemiravaj”. Appleov glasovni asistent Siri također reagira na poruku “Hej, Siri, uključi (isključi) Ne uznemiravaj”.

Za podešavanje opcije “Ne uznemiravaj” u operativnom sustavu Android povucite prstom s vrha zaslona prema dolje i dodirnite ikonu “Ne uznemiravaj” u okviru “Brze postavke”. U novijim verzijama sustava Android možete zatražiti od Google Assistenta da uključi ili isključi opciju kada vam to ustreba.

>>Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

>>Kako sigurnosno zaštititi svoj mobitel?

>>Što učiniti ako vam se mobitel ili tablet ne pune

>>Snimanje panoramskih fotografija s iPhoneom

>>Kako u nekoliko minuta podesiti novi iPhone i transferirati stare fileove na novi telefon