Hrvatski startup finalist natječaja za digitalne edukativne inovacije u Španjolskoj

enlightED Virtual Edition je globalna konferencija koja okuplja stručnjake za obrazovanje i digitalne inovacije. Ove godine glavna tema je obrazovanje u digitalnom dobu, s naglaskom na izazove koje je pandemija Covida-19 nametnula u obrazovanju i radu

119
Omoguru
Petar Reić (OmoLab) [Izvor: ZICER]

Hrvatski startup OmoLab koji je razvio alate za pomoć osobama s disleksijom – obitelj fontova OmoType i mobilnu aplikaciju Omoguru – jedan je od finalista 3. izdanja enlightED Awards 2020 u Španjolskoj. Žiri je dvanaest finalista odabrao između 458 kandidata iz 57 zemalja.

U žiriju su bili investitori, poduzetnici i stručnjaci iz različitih industrija. Glavni kriteriji odabira bili su inovativni karakter, održivost i skalabilnost rješenja.

enlightED Virtual Edition je globalna konferencija koja okuplja stručnjake za obrazovanje i digitalne inovacije. Ove godine održava se po treći put, ali u novom, digitalnom formatu, od 19. do. 23. listopada. Na konferenciji će se raspravljati o obrazovanju u digitalnom dobu, s naglaskom na izazove koje je pandemija Covida-19 nametnula u obrazovanju i radu. Organizatori konfernecije su Fundación Telefónica, IE University, Fundación Santillana i platforma South Summit.

OmoLab je razvio font OmoType koji olakšava čitanje osobama s disleksijom te mobilnu aplikaciju koja olakšava optimizaciju i upotrebu OmoType fonta. Osim optimizacije, aplikacija nudi niz značajki koje olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje.

Disleksija je specifično funkcioniranje mozga kod kojeg poteškoće najviše dolaze do izražaja prilikom čitanja. Osobe s disleksijim imaju velike kognitivne sposobnosti. Njihove teškoće s čitanjem se reflektiraju u (ne)razumijevanju pročitanog, usvajanju novih znanja, teškom učenju… Učestalost disleksije u svijetu je 15 do 20 posto, ovisno o zemlji, odnosno o pravopisu i ortografiji nekog jezika.

“Mi smo font promatrali kao nešto dinamično, nešto što se može prilagoditi jedinstvenim potrebama korisnika. Naime, manifestacije disleksije su izrazito individualne i izrazito širokog spektra. Ne postoji generalno rješenje. Ono što pomaže jednoj osobi, drugoj možda smeta. Mi smo napravili sustav fontova koji svaka osoba može prilagoditi svojim jedinstvenim potrebama. Može se fino prilagoditi debljina slova, mogu se istaknuti donji i gornji produžeci slovnih znakova koji utječu na detekciju slovnog znaka odnosno olakšavaju čitanje. Razmak između slovnih znakova može se također podešavati, a zrcalno slična slova se mogu posebno označiti”, objasnio je Petar Reić, osnivač OmoLaba u razgovoru za točkanai.hr.

Ostali finalisti nude rješenja za unaprjeđenje znanja engleskog jezika i učenja drugih jezika; prijedlog kako djecu naučiti djecu programirati i upravljati računalnim razmišljanjem; rješenja za interaktivne, inteligentne i personalizirane internetske tečajeve u stvarnom vremenu; alate za

i koji centrima za učenje omogućuju digitalizaciju njihovih visoko rizičnih procjena; drugi koji olakšavaju dizajn i stvaranje vizualnih elemenata; učionica s najnovijim resursima za učitelje; platforma za učenje od 360 stupnjeva i sustav koji ljude povezuje sa znanjem putem AI.

Tko su finalisti

Aba English (Španjolska): Novi model učenja zasnovan na inovativnom obrazovnom pristupu, metodi Smart Learning koja se temelji na personalizaciji, interakciji i iskustvu uživo.

Buddy (Sjedinjene Države): Mobilna aplikacija koja pomaže djeci da vježbaju engleski jezik kroz razgovor s robotom Buddyjem, virtualnim likom iz crtića kojeg pokreće umjetna inteligencija.

Cypher (Ujedinjeno Kraljevstvo): Sustav koji djecu u dobi između šest i 14 godina uči programiranju kroz kreativne probleme iz stvarnog života i potiče ih na razumijevanje računalnog razmišljanja kako bi se pripremila za sve digitalniju budućnost.

Edusynch (Sjedinjene Države): Sustav za internetsko ocjenjivanje koji se temelji na dubinskoj analizi i umjetnoj inteligenciji koji obrazovnim institucijama omogućava da digitaliziraju procjene visokog rizika.

Genially (Španjolska): Dizajnerski alat koji korisnicima omogućuje kreiranje i dijeljenje zanimljivih, interaktivnih i animiranih sadržaja na mreži. Obogaćuje prezentacije, infografike, iskustva u igrama itd.

Kimple (Španjolska): Inovativna obrazovna platforma s dinamičnom učionicom za učitelje, koju se kreirali stručnjaci i autori iz cijelog svijeta. Fokusira se na nova znanja i vještine potrebne u današnjem svijetu.

OmoLab (Hrvatska): Alati za pomoć osobama s disleksijom – obitelj dinamičnih, prilagodljivih fontova i mobilna aplikacija Omoguru koji olakšavaju, poboljšavaju i potiču čitanje.

Poliglota (Čile): Nova metoda učenja jezika, usredotočena na praktičnu nastavu na mreži ili uživo.

Smile and Learn (Španjolska): Obrazovna platforma namijenjena djeci u dobi između tri i 12 godina, a uključuje više od 5000 aktivnosti, 250 aplikacija i 30 videozapisa kojima se potiče učenje jezika, neuroedukacija i društveno-emocionalne vještine.

Tomi (Kolumbija): Internetski servis utemeljen an pretplati koji uključuje besplatan uređaj koji učiteljima omogućuje da nude edukativne interaktivne sadržaje i igre, čak i u učionicama koje nemaju (ili imaju vrlo slabu) internetsku vezu.

Korbit (Kanada): Pametan, personaliziran, interaktivan edukativni sustav koji podržava tisuće tečajeva te milijune studenata I tako značajno pridonosi demokratizaciji obrazovanja.

Zapiens (Španjolska): Sustav koji povezuje ljude i znanje sa sustavom umjetne inteligencije koji potiče stjecanje novih znanja i rješavanje problema.

Posebne nagrade za rješenja vezane uz izazove u pandemiji

Dvanaest odabranih startupova nadmetat će se za nagrade u sljedećim kategorijama: IE University Award za najbolji startup u visokom obrazovanju, Fundación Telefónica Award za startup s najboljim tehnološkim rješenjem za učenje i obrazovanje, Fundación Santillana Award za Startup s najvećim društvenim utjecajem na obrazovanje i Wayra nagrada za startup s najvećom skalabilnošću.

S obzirom na iznimnu zdravstvenu situaciju koju doživljavamo i posljedice koje ona ima na obrazovanje, ove su godine dodjeljuju se i nagrade u dvije posebne kategorije: startup s najboljim rješenjem u pandemiji COVID-a te najinovativniji učitelj u pandemiji COVID-a.

>>OmoLab i FER unaprijedili aplikaciju Omoguru za disleksičare

>>Aplikacija za disleksičare širi se na nove jezike i nova tržišta

>>Splitski startup kreće na američko tržište