Suzy Welch: Mikromenadžment i kako ga prevladati

Ako vas šef stalno provjerava i traži da odobri svaki vaš potez, izloženi ste mikromenadžmentu. Suzy Welch savjetuje kako prevladati takve situacije.

229
mikromenadžment

Šef neprestano provjerava svaki vaš potez, inzistirajući na tome da odobri svaku akciju koju poduzmete i traži od vas da svakom problemu pristupite točno onako kako on to želi.

Zvuči li vam takva situacija poznato? Ako ste ikada na poslu iskusili takvu situaciju, izloženi ste mikromenadžmentu. I niste jedini. Čak i Suzy Welch, autorica knjiga o menadžmentu i suradnica CNBC-ja, priznaje da se jednom ponijela kao mikromenadžer.

“Stalno sam provjeravala i ispravljala svoj tim. Još gore, pokušavala sam obaviti posao umjesto njih. To je bilo strašno za sve, ali iz toga sam naučila najbolje tehnike da izbjegnem takve situacije. I jednu koja biste svakako trebali izbkeći“, kaže Welch.

Evo njenih savjeta kako primijeniti tehnike za preživljavanje mikromenadžmenta.

Uložite dodatni trud

Welch kaže kako je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg se zaposlenici osjećaju izloženi mikromenadžmentu to da im šef ne vjeruje da obavljaju svoj posao.

“Možda bi vam trebali vjerovati. No, to u stvari nije ni važno. Sigurno je da ih u to nećete uvjeriti samo riječima“, upozorava Welch. Umjesto toga, kaže, trebate ih uvjeriti u svoje sposobnosti i karakter. A to znači da morate predvidjeti njihove primjedbe i pokušati raditi tako da ih izbjegnete prije nego što izbiju na površinu.

“Komunicirajte što više”, kaže ona. Objašnjavajte im cijelo vrijeme što radite. Otklonite svako moguće iznenađenje. I što je najvažnije, nemojte zeznuti. Neki šefovi mogu imati razumijevanja ako zabrljate jednom ili dvaput, ali s mikromenadžerima ta opcija ne postoji.

“Pregrizite to i potrudute se da obaspete šefa dobrim rezultatima“, savjetuje Welch.

>>Dva savjeta za brži napredak u karijeri

Budite kreativni i pronađite šefu dodatne poslove

Drugi uobičajeni razlog zbog kojeg šefovi posežu za mikromenadžmentom je to što nemaju dovoljno vlastitih odgovornosti.

“Ovo možda ne zvuči kao rješenje vaših problema, ali moglo bi biti rješenja ako pronađete kreativne načine da proširite obim njihova posla. Na primjer, omogućite im susrete s novim klijentima ili ponudite strateške inicijative koje bi mogle donijeti unapređenje.

“Ako vam ovo zvuči kao da predlažem da se ponašate kao šefov šef, to je zato što predlažem upravo to“, kaže Welch. “Često to nije lako, ali ako postoji mogućnost, trebali biste pokušati. Ovakav pristup može biti vrlo djelotvoran.“

Što nikako ne biste trebali činiti

Jedna od najvećih grešaka koje možete učiniti je da kažete šefu da je mikromenadžer.

“Uopće nije važno jesu li vaše namjere dobre. To je jednako kao da mu kažete ‘Ne volim vas i ne poštujem vas’. To jest učinkovit način da se riješite mikromenadžmenta, ali i posla”, upozorava Welch.

Kao osoba koja se našla s obje strane u ovakvim situacijama, Suzy Welch zna da je u goroj situaciji osoba koja je izložena mikromenadžmentu. Ali uvjerena je da to možete prevladati ako primijeniti navedene tehnike.