Kako odgovoriti na pitanje “Zašto Vas zanima ovaj posao?”

Pitanje "Zašto Vas zanima ovoj posao?" jedno je od onih koja će se gotovo sigurno pojaviti prilikom intervjua za posao. Srećom, postoji prilično jednostavan način da na njega učinkovito odgovorite bez dubokih analiza svih važnih trenutaka i prekretnica u vašem životu

1594
zanima ovoj posao

Uz zastrašujuće “Recite nam nešto o sebi“, pitanje “Zašto Vas zanima ovoj posao?” jedno je od onih koja će se gotovo sigurno pojaviti prilikom intervjua za posao.

Čak i ako se to ne desi, ako želite posao morate biti spremni na njega odgovoriti. No, postoji li način kako povezati u jasnu i suvislu misao objašnjenje zašto ste upravo vi najbolja osoba za posao koji želite? I zašto ste upravo vi najbolji izbor za tvrtku.

Srećom, postoji. Postoji prilično jednostavan način da učinkovito odgovorite na ovo pitanje bez dubokih analiza svih važnih trenutaka i prekretnica u vašem životu koje su vas dovele na taj razgovor. Evo kako ćete pametno strukturirati odgovor.

Pokažite entuzijazam za tvrtku

Prvo, odgovor na pitanje”Zašto Vas zanima ovoj posao?” izvrsna je prilika da pokažete što znate o tvrtki. Možete cijeli dan govoriti o tome kako se ste uzbuđeni što ćete se pridružiti timu, ali to neće značiti ništa ako ne pokažete da znate nekoliko stvari o tvrtki u kojoj želite raditi. Stoga, pripremite se. Odvojite neko vrijeme kako biste naučili nešto o tvrtki i odaberite nekoliko ključnih saznanja koja će se dobro uklopiti u vašu priču.

Uvijek je impresivno, pogotovo kod manjih tvrtki, kada kandidat zna što se događa u tvrtki. A da biste to saznali dovoljno je pogledati internetske stranice tvrtke ili porazgovarati s trenutnim ili bivšim zaposlenikom. Saznat ćete dovoljno informacija da zvučite kao da pratite tvrtku neko vrijeme.

Uskladite svoje vještine i iskustva s novom ulogom

Drugo, želite uvjeriti ljude koji vas intervjuiraju da ste prava osoba za taj posao. Postoje dva načina kako to učiniti: možete se usredotočiti na svoja iskustva – ono što ste radili do sada – ili na svoje vještine, osobito one koje vam mogu koristiti ako mijenjate poziciju ili branšu.

Pokušajte odrediti što je bitno za novu ulogu te odaberite nekoliko “traženih vještina“ koje su navedene u opisu posla. Nametnite ih kao teme tijekom razgovora. Uključite u priču uvod u kojem ćete reći koliko ste uzbuđeni što ćete raditi u tvrtki koja vam toliko odgovara.

Budite sažeti. Imat ćete mnogo prilika da govorite o tome kako ste stekli svoje vještine ili za druge rrelevantne priče tijekom intervjua. Usredotočite se na naglašavanje nekoliko ključnih sposobnosti ili iskustava za željeno radno mjesto.

Povežite priču s razvojem vaše karijere

Treće, želite pokazati da je željena pozicija u skladu s ciljevima koje ste si postavili u karijeri. No, pripazite da ne ostavite dojam da je riječ o poslu koji je samo jedna stepenica u razvoju vaše karijere. Pokažite da ste spremni na dugoročnu suradnju. Ljudi koji vas intervjuiraju bit će spremniji ulagati u vas.

Naravno, ne morate izričito reći da se dugoročno vidite na novoj poziciji. Samo pokažite da ste o svemu dobro razmislili, da vam posao odgovora te da će tako biti i u doglednoj budućnosti.

Kada ove tri sastavnice povežete, dobit ćete odgovor kojim ćete trostruko impresionirati vaše sugovornike: vašim poznavanjem tvrtke i entuzijazmom prema njoj, relevantnim vještinama koje posjedujete i općim uklapanjem u novu poziciju.

Osim toga, ovako strukturirani odgovor ima dodatnu prednost: ne priječi tijek razgovora koji bi obuhvatio vašu cjelovitu životnu priču.