Udruga Glas poduzetnika osnovala Odbor za pivarstvo

U Hrvatskoj danas postoji osamdesetak craft pivovara. Za nezavisne pivovare najveći problem predstavlja Zakon o pivu koji praktički i ne postoji, a smatraju također da bi se trošarine na pivo trebale plaćati po naplaćenom, a ne po proizvedenom pivu

91
UGP Odbor za pivarstvo
[Photo by Nextvoyage from Pexels]

Udruga Glas poduzetnika osnovala je Odbor za pivarstvo sastavljen od malih nezavisnih pivovara. Naime, već nekoliko godina vlasnici malih nezavisnih pivovara pokušavaju ostvariti dijalog i aktivno djelovati u udruženjima kao što je Hrvatska gospodarska komora, ali za to nije bilo sluha. Vlasnici nezavisnih pivovara susreću se s mnogobrojnim problemima, koje će pokušati riješiti kroz suradnju s UGP-om.

Članovi novoosnovanog Odbora za pivarstvo su:

  • Ana Teskera – Brlog zadružna pivovara
  • Sivije Boroša – Crafter’s pivovara
  • Ivan Nauković – Pivovara Medvedgrad
  • Andrej Čapka – Zmajska pivovara
  • Vedran Jakominić – King’s Caffe brewery
  • Davor Simičić – Varionica craft brewery

>>Naše pivo je prirodno i pitko, a presudni sastojci su ljubav i strast

>>Pivo Plavuša rezultat 40 isprobanih recepata

“Prije svega želimo se zahvaliti UGP na prilici koju su nam pružili da osnujemo novi odbor – Odbor za pivarstvo – koji uključuje sve koji se bave proizvodnjom piva, ali i svih zavisnih djelatnosti poput proizvodnje ili trgovine sirovinama za pivo (slad / hmelj / kvasac / ambalažeri). Prepoznali smo se u viziji Hrvatska 2.0 koju zagovara UGP te želimo doprinijeti razvoju bolje Hrvatske. Od 2016. godine aktivno pokušavamo ostvariti svoje ciljeve kroz Hrvatske institucije poput HGK ili HOK ali ništa značajno se nije odradilo te smo UGP prepoznali kao novi pokretač zdravih reformi i poslovnih procesa”, rekao je Davor Simičić, koordinator Odbora za pivarstvo.

Zakon o pivu i trošarine

Za nezavisne pivovare najveći problem predstavlja Zakon o pivu koji praktički i ne postoji. Naime, za razliku od mnogih država, u Hrvatskoj taj zakon jednostavno definira pivo kao tekućinu. No, ne definira se i proizvodnja piva. Štoviše, proizvodnja piva i kalo (dozvoljeni gubitak dijela namirnica pri obradi) u proizvodnji je definiran Trošarinskim zakonom, gdje se vrednuje samo zamišljeni kalo. Svi zakoni doneseni su kada malih nezavisnih pivovara nije bilo, barem ne ovog tipa. Do 2008. godine u Hrvatskoj je djelovalo 40-ak malih pivovara koje nisu bile grupirane i koje su veće pivovare prevladale. Grupacije malih nezavisnih pivovara pokušavale su promijeniti zakon kroz Hrvatsku gospodarsku komoru od 2017. godine, ali bez uspjeha.

Osim zakona o pivu, nezavisni pivari ističu i nekoliko drugih problema koji muče ovaj segment proizvodnje. Primjerice, trošarine na pivo bi se trebale plaćati po naplaćenom pivu, a ne po proizvedenom pivu. Također, povratne naknade za boce bi se trebale plaćati po naplaćenim računima. Male nezavisne pivovare samo žele dobiti priliku da izraze svoje probleme te da aktivno sudjeluju u rješavanju istih.

Danas u Hrvatskoj postoji oko 80 craft pivovara. Gotovo sve pivovare proširile su svoje kapacitete i povećale broj zaposlenih. Što znači da male nezavisne pivovare predstavljaju segment proizvodnje koji raste i u koji vrijedi ulagati.

“Drago nam je da su se mali nezavisni pivari priključili UGP-u te da ćemo se dalje zajedno boriti za poboljšavanje poslovnih uvjeta i klime u Hrvatskoj. Korona kriza je jako utjecala na ugostiteljstvo kao primarni kanal distribucije za craft pivovare te je dovela do znatnog pada u njihovim prihodima. Zajedno ćemo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo da opstanu na tržištu i prebrode krizu, a jedan od prvih koraka je sigurno UGP pivo koje će vjerujem uskoro postati jedan od najpopularnijih craft brendova”, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika.

>>Prvi hrvatski craft cider Buzdovan revitalizira uzgoj autohtonih sorti jabuka