Veća zaposlenost žena značajno bi pridonijela rastu BDP-a

Island i Švedska zadržale su pozicije dviju najbolje rangiranih zemalja OECD-a kada je riječ o položaju žena na tržištu rada. Na trećem mjestu je Novi Zeland, koji se na tako visokoj poziciji našao prvi put. Norveška je pala na 5. mjesto, a pretekla ju je Slovenija

67
Indeks Women In Work

I u ovoj godini nastavljaju se napori kako bi se trajno smanjile nejednakosti među spolovima u svijetu rada. Međutim, napredak je spor i žene u zemljama OECD-a i dalje se suočavaju s velikim izazovima i neravnopravnošću na radnom mjestu. Razlike u plaćama su i dalje značajne, a žene su još uvijek nedovoljno zastupljene na vodećim položajima.

PwC-ov indeks Women In Work pokazuje da bi povećanje zaposlenosti žena u zemljama OECD-a moglo poboljšati ukupni BDP za 6 bilijuna američkih dolara, dok bi smanjenje razlike u plaćama među spolovima povećalo BDP za 2 bilijuna dolara.

Indeks Women in Work promatra pet komponenti: razliku u plaćama među spolovima, sudjelovanje žena u radnoj snazi, razliku između sudjelovanja žena i muškaraca u radnoj snazi, nezaposlenost žena i zaposlenost žena na puno radno vrijeme.

Island, Švedska i Novi Zelend predvodnici

Island i Švedska zadržale su pozicije dviju najbolje rangiranih zemalja OECD-a kada je riječ o položaju žena na tržištu rada. Na trećem mjestu je Novi Zeland, koji se na tako visokoj poziciji našao prvi put. Norveška je pala na 5. mjesto, a pretekla ju je Slovenija.

>>Žene i biznis: Nemoguće je postići 100% uspjeha, sa samo 50% snaga

>>Žene u financijskoj industriji još uvijek su podcijenjene i potplaćene

Ujedinjeno Kraljevstvo blago je napredovalo s 14. na 13. mjesto i drugo je među zemljama G7 iza Kanade.

U prošloj godini rejting su poboljšale (17. mjesto) i Nizozemska (19. mjesto), zahvaljujući poboljšanjima u većini sastavnica indeksa, a osobito u smanjivanju stope nezaposlenosti žena u Nizozemskoj.

Ako promatramo malo duže razdoblje, od 2000. najveći napredak postigli su Luksemburg i Poljska, dok su u istom razdoblju najveći pad zabilježili Portugal, Sjedinjene Američke Države i Austrija.

“Iako su organizacije sada mnogo svjesnije komercijalnog imperativa povećavanja raznolikosti i uključenosti u svojim organizacijama, prave i učinkovite promjene mnogima su još nedostižne. Učinkovita promjena unutar organizacija zahtijeva kombinaciju strateške jasnoće, odgovornosti, mjerljivosti i transparentnosti“, poručio je povodom istraživanja Yong Jing Teow, viši ekonomist PwC-a.

Potencijal Indije i Kine

Ove godine PwC prvi put analizirao što dvije najmnogoljudnije zemlje svijeta, Kina i Indija, mogu dobiti promicanjem ravnopravnosti spolova i sudjelovanja žena na tržištu rada. Ove dvije zemlje trenutačno uključuju više od dvije trećine globalne ženske radne snage.

Od 2000. Kina i Indija su na tržište rada uključile 167 milijuna ljudi, uključujući 26 milijuna žena koje sada čine 35 posto globalne radne snage.

>>Žene u poduzetništvu: Financiranje, edukacija, umrežavanje grade put do uspjeha

>>Umjetna inteligencija mogla bi ugroziti ženska radna mjesta

Kada bi se uključile u indeks Women In Work, kina bi se smjestila između Slovačke (26.) i Japana (27.), a Indija bi zauzela posljednje mjesto, iza Koreje.

Ako bi podigla stopu zaposlenosti žena na razinu Švedske, Kina bi povećala svoj BDP za 497 milijardi dolara, dok bi ujednačavanjem plaća podigla zaradu žena za 34 posto, odnosno za dva bilijuna dolara.

U Indiji bi povećane stope zaposlenosti žena na švedsku razinu generiralo povećanje BDP-a za 7 bilijuna dolara, dok bi ujednačavanje plaća među spolovima povećalo zaradu žena za 245 milijardi dolara.

“Ekonomska transformacija u Kini i Indiji nedvojbeno je rezultirala velikim prilikama za zapošljavanje žena. No, obje zemlje još mnogo moraju učiniti na rješavanju svojih jedinstvenih izazova u postizanju ravnopravnosti spolova i osiguravanju ostvarenja punih potencijala žena na radnom mjestu. Društveni i privatni sektor u Indiji sve češće pokreću inicijative za zapošljavanje žena i poticanje ekonomskih prilika. Jedan od primjera je program STEP (Support to Training and Employment Programme) čiji je cilj usavršavanje žena lošeg socio-ekonomskog stanja i poboljšavanje zapošljivosti u različitim sektorima“, rekla je Sharmila Karve, PwC-ova globalna voditeljica aktivnosti za raznolikost i uključenost.