Kako se suprotstaviti dobnim predrasudama

Poslodavce ne brine samo pretpostavka da je podnositelj zahtjeva „prestar“. Zabrinuti su – često neopravdano – da starijim zaposlenicima nedostaju neke ključne osobine potrebne da bi uspješno obavljali svoj posao

42
dobna diskriminacija
[Image by Joseph Mucira from Pixabay]

U današnje vrijeme sve rjeđe će ispitivači prilikom intervjua za posao postaviti izravno pitanje o dobi kandidata. Pitanje koliko imate godina, čak i neizravno, smatra se diskriminatornim, ukazuje na skrivene namjere i ispitivač bi ga trebao izbjegavati. No, to ne znači da dobna diskriminacija više nije problem za mnoge starije osobe koje traže posao.

Kako odgovoriti ako se čini da ispitivača brine vaša dob

Neetičan ili neiskusan ispitivač mogao bi izravno postaviti pitanje o vašim godinama. Ponekad se desi da osoba koja vas intervjuira postavlja neizravna pitanja kojima pokušava saznati koliko imate godina, na primjer kada ste završili fakultet. Često se dešava da ispitanici osjećaju nelagodu ili zabrinutost zbog nekih pitanja.

Poslodavce ne brine samo pretpostavka da je podnositelj zahtjeva „prestar“. Zabrinuti su – često neopravdano – da starijim zaposlenicima nedostaju neke ključne osobine potrebne da bi uspješno obavljali svoj posao.

Uobičajene negativne pretpostavke poslodavaca o starijim radnicima su:

 • nedostaje im energije i radni učinak im je slabiji
 • imaju zdravstvene probleme
 • nisu dovoljno fleksibilnost u slučaju promijenjenih okolnosti
 • Nisu upućeni u trenutne industrijske trendove
 • slabo poznaju najnovije tehnologije
 • nisu spremni povezivati se s mlađim radnicima
 • teško prihvaćaju osobe drugačijeg svjetonazora ili iz drugačijeg kulturnog okruženja.

Ovim pitanjima podložni su i mlađi kandidati. Ispitivači tako možda pokušavaju utvrditi koliko nisko mogu ići s ponudom za početnu plaću.

Kako razbiti predrasude

Ako se čini da je ispitivač zabrinut zbog vaše dobi, najbolji pristup je iznijeti informacije koje će razbiti takve pretpostavke. Iskoristite pitanja poput “Zašto bismo vas zaposlili?” ili “Koje su neke od ključnih snaga koje će vam omogućiti da se istaknete u ovom poslu?” kako biste ispitivači pokazali ne samo da ste kvalificirani za posao, nego da imate vještine i osobine koje poslodavac smatra da su potrebne za posao koji želite.

Naglasite svoje vještine

Stariji kandidati koji se mogu pozvati na primjere rada na ključnim projektima i kvantitativne mjere produktivnosti mogu lako govoriti na predrasude o nedostatku energije. Ističući kreativnost prilikom rješavanja problema, stariji radnici mogu pokazati svoju fleksibilnost i sposobnost prilagodbe novim izazovima.

Stariji kandidati također bi trebali istaknuti sudjelovanje u stručnim edukativnim aktivnostima te svoje poznavanje suvremenih poslovnih i tehnoloških trendova kako bi ublažili strahove poslodavca da nisu u njih upućeni. Primjeri vođenja stručnih timova i prezentacija koje ste održali na stručnim konferencijama to mogu potkrijepiti. Stariji kandidati trebaju se pozvati na sva stručna znanja i vještine koje su stekli, posebno na ona stečena nedavno.

Navedite primjere

Kad god je to moguće, navedite pozitivne primjere timskog rada i / ili kontakta s kupcima različite dobi i različitog kulturnog okruženja. Primjeri uspješnih edukacija mlađih suradnika koje ste vodili također mogu učinkovito ilustrirati ono što želite naglasiti. S druge strane, priča o tome kako ste uspješno surađivali s mlađim menadžerom također vam može pomoći.

Budite oprezni kada govorite o zdravstvenim problemima

Ne morate sami spominjati dobro zdravlje jer možete pokrenuti problem koji osobi koja vas intervjuira nije bio na umu. Ali, ako često odlazite liječniku i ako ste zbog toga propustili poneki radni dan, možda biste to trebali spomenuti. Možda ćete zbog toga ponekad izostati s posla ili zakasniti. Ponekad je dobro spomenuti aktivnosti poput trčanja, skijanja, vježbanja, joge i sličnih aktivnosti tijekom opuštenijeg dijela intervjua može pokazati vašu vitalnost i energičnost.

Kako reagirati ako ispitivač i dalje insistira na vašoj dobi

Ako osoba koja vas intervjuira i dalje nameće temu o vašoj dobi, postoje načini kako da zaobiđete odgovor. Mirno, staloženo preusmjerite fokus na svoje vještine, iskustvo i sposobnosti kojima možete pridonijeti budućoj tvrtki odnosno timu.

Evo nekoliko primjera kako biste mogli odgovoriti:

 • “Radim u ovoj industriji niz godina i nemam namjeru posustati. Bivši poslodavci nisu postavljali pitanja oko dobi, prihvaćali su raznolikost. Jesam li u pravu kad mislim da [kompanija X] dijeli ista razmišljanja?”
 • “Moje dugogodišnje iskustvo i kontinuirana želje za učenjem i napretkom sigurno me čini poželjnim zaposlenikom vaše tvrtke. No, budimo jasni, ispitujete li me o moj dobi zbog nekog određenog razloga koji bih trebao znati?”
 • “Ako vam ne smeta što pitam, ali postoji li neki problem oko mojih vještina ili znanja ako je riječ o kandidaturi za ovu poziciju? Uvjeren sam da sam zahvaljujući svom iskustvu i sposobnostima potpuno spreman preuzeti ovu ulogu. I volio bih ukratko istaknuti neke projekte na kojima sam radio, a izravno se odnose na ovu poziciju, te sjajne rezultate koje sam postigao.”
 • “Moja dob nikad nije predstavljala problem u poslu. Štoviše, uvjeren sam da sa svojim iskustvom i zrelošću mogu uvelike doprinijeti rezultatima koje postižete. Mogu li vas zamoliti da mi pojasnite sve nedoumice koje imate kako bih ih mogao u potpunosti razumjeti i objasniti kako mogu ispuniti vaše potrebe? “

Nakon ovakvih odgovora ispitivač bi mogao povući pitanje ili se ispričati jer je shvatio da je neprikladno. Njegova reakcija na vaš asertivan odgovor mnogo će vam reći o njegovu integritetu i o temeljnoj politici tvrtka kada je riječ o raznolikostima i uključivosti. Iako biste u tom trenutku mogli osjetiti nelagodu, razjasniti ovu situaciju izuzetno ja važno kako biste bili zadovoljni na svom budućem poslu.

>>Put u digitalnu budućnost temelji se na iskustvima zaposlenika

>>Što učiniti ako vas nadređeni ne voli