Što biste svakako trebali reći prilikom intervjua za posao

Posljednjih nekoliko minuta intervjua ključne su za dobivanje posla – one vas mogu uništiti ili 'lansirati u orbitu', upozorava Suzy Welch, jedna od najpopularnijih i najprodavanijih američkih autorica knjiga o menadžmentu

1432
intervju za posao

Svaki kandidat zna kako započeti intervju za posao – na vrijeme, s osmijehom i čvrstim stiskom ruke. No, manje je jasno što bi trebao učiniti na kraju intervjua kako bi se izdvojio iz konkurencije.

Posljednjih nekoliko minuta intervjua ključne su za dobivanje posla – one vas mogu uništiti ili ‘lansirati u orbitu’, upozorava Suzy Welch, jedna od najpopularnijih i najprodavanijih američkih autora knjiga o menadžmentu. Postoji nešto što možete reći kako biste ostali zapamćeni po dobrom, poručuje Welch na CNBC-u.

Nakon što ste obavili razgovor i voditelj završava intervju, nemojte reći samo “Hvala” i otići. Prije nego što izađete, obavezno recite: “Zaista želim ovaj posao!”

Možda vam se čini da takva iskrena izjava zvuči očajnički, ali Suzy Welch tvrdi da je dobitak vrijedan rizika. Izjava pokazuje tri karakterne osobine koje se traže prilikom zapošljavanja.

>>Kako napisati učinkovito motivacijsko pismo

Iskrenost

“Izravnom izjavom ‘Stvarno želim ovaj posao!’ pokazujete visoku razinu iskrenosti, a to uvijek utječe na ljude na pravi način”, tumači Welch.

Za to postoji jednostavan razlog. Izlazak iz šablone pokazuje da ste autentični, što je vrlo rijetka kvaliteta, napominje Welch. Istraživanja pokazuju da se kvalificiranim i iskusnim kandidatima iskrenost u intervjuima može itekako isplatiti.

>>Na što treba paziti u govoru tijela prilikom razgovora za posao

Hrabrost

Čvrsto iskazivanje želje da želite posao pokazuje i vašu osobnu snagu.

“Osoba koja vas sluša zna koliko je teško to reći”, kaže Welch. “Znaju da je za to potreban snažan karakter i sjetit će se toga.”

Menadžeri cijene zaposlenike koji pokazuju hrabrost na poslu, bez obzira je li riječ o samostalnim inicijativama ili o tome da upozoravaju kada nešto nije u redu.

Skromnost

Iskazujući koliko želite posao pokazujete da niste bahati niti pretjerano samouvjereni. To je trenutak u kojem morate voditeljima intervjua priznati: “Vi kupujete, ja prodajem. Svjestan sam toga”.

>>Kako odgovoriti na pitanje o ciljevima u karijeri ako niste u njih sigurni

Takva komunikacija s voditeljem intervjua pokazuje da ste svjesni da su oni ti koji donose konačnu odluku. A to pokazuje da imate poštovanje prema njima.

“Učinite najbolje što možete. Dajte sve od sebe”, poručuje Welch. “A potkraj razgovora pokažite im kako se doista osjećate.”