Što biste trebali ponijeti na intervju za posao, a što biste svakako trebali izostaviti

Loša priprema mogla bi vas stajati vašeg posla iz snova. Jedna od najgorih stvari koja vam se može dogoditi je da shvatite da ste na razgovor došli praznih ruku, bez olovke i bilježnice

1021
intervju za posao
Savjet da ponesete sa sobom nekoliko olovaka čini se banalan, ali što ako u presudnom trenutku u vašoj omiljenoj olovci ponestane tinte?

Dolazite na intervju za posao iz snova. Pozdravljate se s voditeljem ljudskih resursa (podsjećamo na preporuku o izbjegavanju rukovanja zbog pandemije), sjednete i shvatite da ste stigli potpuno praznih ruku. Nemate kopije svog životopisa, olovku ni papire za bilješke. No, bar ste se sjetili staviti dezodorans.

Loša priprema mogla bi vas stajati vašeg posla iz snova.

>>Šest stvari koje trebate učiniti prije nego što pošaljete prijavu za posao

Da biste spriječili da se takvo što dogodi, za intervju biste se trebali početi pripremati čim tvrtka stupi s vama u kontakt zbog kandidature. Ovaj opsežni popis je podsjetnik što biste trebali pripremiti kako biste na razgovoru imali sve što treba za dobar dojam. Ovo je način da budete potpuno pripremljeni na vrijeme.

Što ponijeti na intervju

1. Mapa s dokumentima

Priprema za intervju traži značajnu papirologiju. Većinu tih dokumenta treba ponijeti na razgovor pa bi bilo dobro da pripremite mapu u koju ćete uredno pohraniti sve potrebne dokumente.

>>Sedam savjeta za intervju koji će vam pomoći da dobijete posao

>>Kako predstaviti svoje meke vještine u razgovoru za posao

Ovaj jednostavan čin također pokazuje poslodavcu da ste organizirani, a to je meka vještina koju mnogi poslodavci traže kod kandidata.

2. Nekoliko primjeraka vašeg životopisa

Najvjerojatnije ste već poslali svoj životopis prilikom prijave za posao, ali nemojte pretpostaviti da će osoba koja će vas intervjuirati imati kopiju. Menadžeri ljudskih resursa su prilično zaposleni i ponekad jednostavno zaborave ispisati životopise.

>>Optimizirajte odlomak o vještinama u životopisu

>>Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

>>Kako prilikom intervjua za posao odgovoriti na pitanje o trenutačnoj plaći

Zašto ponijeti više primjeraka? Pa nikad ne znate s koliko osoba razgovarati. Rijetko ćete razgovarati samo s jednom osobom.

3. Posjetnice

Iako bi vaš životopis trebao sadržavati kontakt podatke, a posjetnice mogu izgledati kao ‘stara škola’, ne može nauditi ako ih ponesete sa sobom. Lako ih je ponijeti, a nikad ne znate hoće li ih netko zatražiti. Zato je dobro imati ih pri ruci. Za svaki slučaj.

4. Radni portfelj

Ako se bavite kreativnom industrijom poput oglašavanja, novinarstva, grafičkog dizajna, arhitekture ili mode, trebali biste ponijeti primjer svog rada koje možete dati osobi koja vas intervjuira. Možete ponuditi da cijeli da cijeli svoj portfelj pošaljete elektroničkim putem kasnije.

>>Zašto vam je potrebna osobna web stranica

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

>>Vještine koje ne biste trebali navesti u životopisu

Ovisno o tome što radite, mogli biste prezentirati i listu pohvalnih reakcija o svom radu od bivših klijenata.

5. Reference

Ako intervju krene dobro, odlično. U takvim slučajevima menadžer za zapošljavanje mogao bi vas odmah zatražiti reference na licu mjesta. Zato bi bilo dobro da unaprijed pripremite popis s njihovim kontaktnim podacima.

Teoretski, te informacije možete jednostavno poslati e-poštom kada stignete kući, ali stručnjaci upozoravaju da je to loš pristup. Želite, naime, pokazati tvrtki da ste spremni učiniti sve što je potrebno kako biste ubrzali proces zapošljavanja što je više moguće.

6. Olovka i bilježnica

Bilješke koje ćete praviti tijekom razgovora mogu biti korisne iz nekoliko razloga. Prvo, pokazuje da aktivno slušate osobu s kojom razgovarate i sudjelujete u razgovoru, a istovremeno osiguravate da nećete zaboraviti važne detalje razgovora. Nadalje, možete se pozvati na svoje bilješke kasnije kako biste anketaru poslali personaliziranu zahvalnicu.

Ipak, prije nego što počnete bilježiti pitajte osobu koja vas intervjuira je li u redu da zapisujete. Također, pripazite da vas bilješke ne ometaju kako biste tijekom razgovora mogli očima kontaktirati sugovornike.

I jedan savjet koji će vam se možda činiti banalan: ponesite sa sobom nekoliko olovaka u slučaju da u vašoj omiljenoj u presudnom trenutku ponestane tinte.

7. Pitanja

Kako biste pokazali da vas posao istinski zanima, trebali biste unaprijed pripremiti pitanja za osobu koja vas intervjuira kojima ćete pokazati da razumijte glavne korporativne vrijednosti, izazove i kulturu.

>>Četiri pitanja za potencijalnog poslodavca

Evo nekih pitanja koja vam mogu pomoći u pripremi:

  • Kako tvrtka definira i mjeri uspjeh?
  • Što je najvažnije što mogu postići u prvih 60 dana?
  • Što činite na poticanju prijateljstva i suradnje među zaposlenicima?
  • Kako menadžeri daju povratne informacije zaposlenicima?

8. Što treba naglasiti u razgovoru

Razgovori za posao su stresni. Jedan od načina da smanjite stres prije intervjua i izgradite samopouzdanje jest provjerite svoje pamćenje prolaskom kroz bilješke o onom što biste željeli spomenuti tijekom intervjua, poput specifičnih vještina ili anegdota koje ističu vaše vrline.

>>Što biste svakako trebali reći prilikom intervjua za posao

>>Kako odgovoriti na pitanje “Zašto Vas zanima ovaj posao?”

>>Kako odgovoriti na pitanje koja je vaša najveća slabost

>>Kako odgovoriti na pitanje o ciljevima u karijeri ako niste u njih sigurni

Popišite svoja dostignuća: sažetak svojih uspjeha podijeljen po vještinama. Ta dostignuća moraju biti povezana s poslovnim odgovornostima. Na primjer, ako se natječete za poziciju menadžera, spomenite posljednji projekt koji ste nadzirali i opišite kako ste premašili očekivanja. Prije intervjua svakako pogledajte ove bilješke.

9. Identifikacijski dokumenti

Možda se čini samorazumljivo ili banalno, ali ipak vrijedi podsjetiti: da biste ušli u zgradu vjerojatno će vam trebati identifikacijski dokument sa slikom. Prije intervjua provjerite kod poslodavca kakvi su sigurnosni zahtjevi zgrade. Zaštitar će vas vjerojatno pitati koju kompaniju posjećujete i tražit će vas ime osobe s kojom se susrećete. Provjerite sve te podatke prilikom dogovaranja intervjua kako ne biste petljali u predvorje prije tako važnog sastanka.

10. Osmijeh

I nemojte skrivati osmijeh. Prije sastanka zauzmite pozitivan stav, razmislite o svemu dobrom što iz njega može proizaći. Savjet o osmijehu možda nekome zvuči banalno, ali poslodavci žele vidjeti da ste oduševljeni i uzbuđeni zbog mogućeg zaposlenja.

>>Na što treba paziti u govoru tijela prilikom razgovora za posao

Što NE BISTE trebali donijeti na intervju

Jednostavno: ne donosite na intervju za posao ništa što bi moglo odvratiti vas ili ispitivača.

To uključuje:

  • žvakaću gumu
  • hranu
  • pića
  • pretjerani nakit
  • Vaše roditelji (da, neki ljudi i to rade)

Obavezno isključite telefon. Možete ga i ostaviti u automobilu, ako ste njima došli na razgovor. Ne želite da vam išta oduzima pozornost u niti jednom trenutku razgovora.

Budite pametni i pazite što pričate

Važno je znati što treba donijeti na razgovor, ali jasno vam je da će najveći utjecaj na ishod razgovora imati ono što izgovorite.