Pitanja koja će vas izdvojiti od ostalih kandidata prilikom intervjua za posao

Iako se neka od ovih pitanja mogu činiti previše izazovna ili neugodna, njihovim postavljenjem možete ne samo impresionirati osobu koja vas intervjuira, nego ćete se nakon intervjua osjećati sigurnijim i bolje informiranim o poziciji za koju se natječete

300
pitanja razgovor za posao
Krene li dobro, intervju za posao može se pretvoriti u vrlo zanimljiv razgovor između kandidata i osobe koja ga intervjuira.[Image by Sue Styles from Pixabay]

Mnogi prilikom razgovora za posao zaborave da je riječ o dvosmjernoj komunikaciji koja se, krene li dobro, može pretvoriti u vrlo zanimljiv razgovor između kandidata i osobe koja ga intervjuira.

“Čak ni najkvalificiraniji kandidati propuštaju priliku izdvojiti se od ostalih postavljanjem teških, ali promišljenih pitanja”, upozorava Lisa Kirkpatrick, direktorica Centra za upravljanje karijerama u poslovnoj školi Kellogg koja posluje u okviru Northwestern Universityja blizu Chicaga. Obično postavljaju samo općenita pitanja na koja odgovore mogu lako pronaći googlanjem.

Kirkpatrick je prije sveučilišne karijere stekla deset godina iskustva kao regruter u tvrtki za posredovanje pri zapošljavanju. Za rubriku Make It izdvojila je pet pitanja koje bi, prema njenom mišljenju, kandidati trebali postaviti na razgovoru za posao. Iako se neka od njih mogu činiti previše izazovna, čak i zastrašujuća, ili neugodna da bi ih se postavilo, postavljenjem ovih pitanja možete ne samo da možete impresionirati osobu koja vas intervjuira, nego ćete se nakon intervjua osjećati sigurnijim i bolje informiranim o poziciji za koju se natječete.

‘Koji su najveći izazovi s kojima ću se suočiti u prvih 90 dana i kako će se mjeriti uspjeh?’

Ako se natječete za visoki položaj, vjerojatno će vam ovo pitanje biti postavljeno tijekom intervjua. Ako vam ne bude postavljeno (bez obzira na poziciju), onda biste ga trebali postaviti vi.

Devedeset dana je tipično  probno razdoblje nakon kojeg tvrtka razmatra je li prilikom zapošljavanja donijela ispravnu odluku. Stoga je dobro biti spreman i dobro razumjeti kakva su očekivanja te odgovaraju li vaše iskustvo i vještine traženoj ulozi.

Nemojte se uplašiti ako izazovi budu zvučali zastrašujuće. Kao novi zaposlenik (a pogotovo s obzirom na to da ste tek preuzeli posao) neće vas nužno prosuđivati prema vašem znanju. Ako stvarno želite posao, morate biti spremni učiti i raditi ono što je potrebno da biste stvari usmjerili na pravi put i kako biste zablistali.

“‘Postoji li nešto u mom dosadašnjem radu zbog čega oklijevate da me uvrstite u idući krug razgovora?”

Menadžeri zaduženi za ljudske resurse vole kada kandidati postavljaju ovo pitanje jer njime pokazuju da vjeruju u sebe.

Odgovor koji ćete dobiti možda vam se neće svidjeti, ali bolje je da to saznate u ranoj fazi postupka zapošljavanja jer tako imate vremena prilagoditi se i promijeniti pristup.

Recimo da su vam odgovorili: “Čini nam se da nećete biti sretni u ovom poslu jer to nije pozicija na kojoj radite s klijentima”. Stvari biste mogli vratiti na pravi smjer odgovorom: “Razumijem vašu zabrinutost. Ali upravo zato želim ovaj posao. Većinu svoje karijere sam izravno radio s klijentima. Željan sam promjena, zainteresiran sam za nešto drugačije”.

“Kakve su moje vještine i iskustvo u usporedbi s drugim kandidatima?”

Nikako ne želite ostati u neznanju kada je riječ o usporedbi s konkurencijom. Ako osoba koja vas intervjuira spomene neko područje u kojem se čini da ste slabiji, možete navesti vaše iskustvo koje pokazuje da posjedujete željene vještine. Ili možete primijeniti drugu taktiku i usmjeriti raspravu na vještine koje vi imate, a drugi kandidati možda nemaju.

Ako ne postavite ovo pitanje, mogle bi se dogoditi dvije stvari:
Napredujete u procesu intervjua, ali u nastavku naglašavate pogrešne razloge zašto ste najkvalificiranija osoba za to radno mjesto.

Ne prolazite u novi krug… i nemate pojma zašto.

“Znam da je pandemija uzrokovala velike poremećaje za mnoge tvrtke. Kako ste se kao menadžer nosili s time? “

Ovo pitanje unosi u razgovor ljudski element, što je rijetko na razgovorima za posao. Tražite od osobe koja vas intervjuira da se odmakne od razgovora u tvrtki i umjesto toga razmisli o svom osobnom iskustvu.

Odgovor dobrog menadžera bit će brz, iskren i autentičan. Osoba će pokazati kvalitetne osobine poput empatije i emocionalne inteligencije.

Evo izvrsnog primjera: “Primijetio sam da nije lako upravljati timom na daljinu. Bolje razumijem koliko je teško uravnotežiti posao i obitelj u istom okruženju. I radim [navodi što radi] kako bi moj rad bio učinkovitiji i manje stresan za moj tim”.

Osoba koja vas intervjuira mogla bi vam čak uzvratiti pitanjem kako se vi nosite s pandemijom. Tako se otvara prostor da se povežete na dubljoj, osobnoj razini.

“‘S obzirom na vaše osobno iskustvo, što kompanija radi kako bi promicala raznolikost, jednakost i uključivost?”

Neki ljudi oklijevaju postaviti ovo pitanje jer ne žele da ispadne kako potencijalnog poslodavca “pozivaju na red”. Ali to je pitanje prijeko potrebno postaviti!

Cilj je dobiti osobnu perspektivu koja odražava predanost tvrtke raznolikosti, jednakosti i uključivosti. Je li tvrtka napravila neke promjene u posljednjih godinu dana? Postoje li grupe za potporu? Postoji li tim posvećen unapređivanju jednakosti svih vrsta? Jesu li rezultati bili pozitivni? Odgovor će vam pomoći da utvrdite kojim je vrijednostima tvrtka posvećena i odgovaraju li te  vrijednosti vašima.

>>Kako prilikom intervjua za posao odgovoriti na pitanje o trenutačnoj plaći

>>Kako odgovoriti na pitanje “Zašto Vas zanima ovaj posao?”

>>Kako izbjeći najčešće greške u govoru tijela prilikom intervjua za posao

>>Sedam savjeta za intervju koji će vam pomoći da dobijete posao

>>Kako impresionirati na razgovoru za posao

>>Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

>>Što biste svakako trebali reći prilikom intervjua za posao

>>Šest stvari koje ne biste trebali izgovoriti prilikom razgovora za posao