Što učiniti ako niste zadovoljni inicijalnom ponudom za plaću

Pronašli ste posao kakav želite, prošli ste na intervjuu i dobili povratni poziv s ponudom. Loša vijest? Niste zadovoljni visinom ponuđene plaće. To se često događa, no još uvijek nije sve izgubljeno. Način kako ćete reagirati na ponudu mogao bi biti presudan

155
plaća
[Image by mohamed Hassan from Pixabay]

Pronašli ste posao kakav želite, briljirali ste na intervjuu i dobili povratni poziv s ponudom. Loša vijest? Niste zadovoljni plaćom koja vam je ponuđena.

To se često događa, no još uvijek nije sve izgubljeno. Način kako ćete reagirati na ponudu mogao bi biti presudan.

Zamislimo sljedeću situaciju: Hrvoje je upravo obavio razgovor za poziciju asistenta u marketinškom odjelu jedne IT tvrtke. Ponuđena plaća je za otprilike 20-25 posto niža od one koju je očekivao da zaslužuje na temelju svog iskustva i tržišne vrijednosti.

Evo što nikako ne biste trebali učiniti

Prije nego što odgovori, Hrvoje se mora prisjetiti dviju stvari koje će mu sasvim sigurno pokvariti izglede za željeni ishod.

Shvaćate to osobno

Poslodavci mogu ponuditi nisku plaću iz više razloga: možda imaju ograničen proračun za zapošljavanje ili si ostavljaju prostor za pregovore jer to očekuju od vas. Razlozi doista ne moraju imati ikakve veze s vama osobno.

Mnogi ljudi na kraju dobiju plaću kakvu su željeli, ali ulaze u posao zamjerajući poslodavcu zbog preniske ponude. Takvo razmišljanja neće vam donijeti ništa dobro. Uostalom, ako vas je tvrtka odabrala kao najboljeg kandidata i nastojala je udovoljiti vašim zahtjevima, znači da imaju povjerenja u vas i vašu vrijednost.

Reagirate bijesno, frustrirani ste ili razočarani

Ostanite mirni i iskoristite vrijeme da se priberete, donesete važnu odluku i pripremite čvrst odgovor.

Bez obzira na to što se desilo, želite zadržati dobre odnose. Prepuštanje negativnim osjećajima će narušiti vaš profesionalni ugled i moglo bi uništiti odnose s kompanijom u kojoj želite raditi. Ako odgovorite pristojno i iskreno, ostavit ćete dojam simpatične osobe s kojom je lako surađivati. A upravo to je ono što poslodavci vole kod zaposlenika!

Zatražite barem jedan ili dva dana kako biste razmotrili ponudu

Ponude za posao imaju određeni rok za odgovor. Mnogi poslodavci ostavljaju razuman rok od 48 do 72 sata za odgovor. Neki mogu biti velikodušni i dati vam za razmišljanje čitav tjedan.

No, naš Hrvoje je već odlučio da je ponuda preniska da bi ju prihvatio i ne želi gubiti vrijeme. Čim prije djeluje, tim prije će moći nastaviti potragu za poslom ako dogovora ne bude.

Nazovite kada budete spremni odgovoriti

Vjerojatno bi mnogima bilo puno lakše objasniti zašto nisu zadovoljni ponuđenom plaća putem e-pošte. No, preporuka stručnjaka je da to učinite telefonom.

Zašto? Zato što želite da u tonu vašeg glasa osjete iskrenost i profesionalnost. Osim toga, razgovori o novcu su osjetljivi i ako ih vodite putem telefona možete izbjeći nesporazume i pogrešne interpretacije.

Budite ljubazni i zahvalite se – ali ne odstupajte od onoga što želite

Prvi korak je zahvaliti na ponudi.Održite ton poštovanja i recite menadžeru za zapošljavanje koliko cijenite što su odvojili vrijeme da vas intervjuiraju. Međutim, jasno stavite do znanja da je plaća koju su vam ponudili preniska da biste je prihvatili; da ste svjesni svoje vrijednosti i od toga nećete odstupiti. To je izuzetno važno.

Evo primjera kako bi Hrvoje trebao odgovoriti:

“Puno vam hvala što ste mi pružili priliku i što ste odvojili vrijeme da razmotrite moju prijavu. Doista sam počašćen što ste me odabrali. Divim se onome što vaša tvrtka radi i doista vjerujem da izvrsno odgovaram toj poziciji.

Zato je teško reći da vaša ponuda nije u mom željenom rasponu od [iznos] do [iznos] kuna. Razumijem da vam je proračun vjerojatno ograničen, ali ne mogu pristati na ponudu jer znam da na voj poziciju mogu pružiti puno jer [navedite razloge].

Ne želim gubiti vaše vrijeme. Ako ste spremni surađivati ​sa mnom uz plaću u očekivanom rasponu, volio bih nastaviti ovaj razgovor. Ali s obzirom na moje veliko iskustvo i činjenicu da je moja tržišna vrijednost mnogo veća od vaše ponude, ja takvu ponudu prihvatiti ne mogu.”

A kako dalje?

Iskustvo ukazuje da su tri najvjerojatnija ishoda nakon ovakvog poziva. I na sva tri morate biti spremni.

Prvi mogući ishod

Nakon dan ili dva i razgovora s ostatkom tima, voditelj zapošljavanja kaže Hrvoju da mu ne mogu ponuditi plaći kakvu očekuje.

Hrvoje mu se po drugi put zahvaljuje: “Hvala vam još jednom što ste izdvojili vrijeme za intervju sa mnom. Ako se nešto promijeni, javite mi. U suprotnom, ostanimo u kontaktu i nadam se da ćete me imati na umu u nekoj budućoj prilici.”

Ovo je gorak ishod koji nije lako progutati, jer Hrvoje se sada vraća potrazi za poslom. Ali ipak može biti zadovoljan jer činjenica da je dobio ponudu znači da je na dobrom putu.

Drugi mogući ishod

Voditelj zapošljavanja kaže Hrvoju kako mu treba vremena da razmisli, ali mu ne kaže točno kada će se čuti. Prođe nekoliko dana i, nakon pregleda ostalih kandidata za posao, tvrtka shvati da je Tyler najbolja osoba za taj posao. Stvarno ga žele na bo

Prođe nekoliko dana i, nakon razmatranja ostalih kandidata, tvrtka prihvaća da je Hrvoje najbolja osoba za taj posao. Zaista ga žele i daju mu novu ponudu koja je ovoga puta unutar njegova željenog raspona plaće.

Hrvoje bi mogao prihvatiti ponudu – ako do tada već nije našao drugi posao s plaćom kakvu je očekivao. Ako odbije, to će učiniti jednako pristojno i profesionalno kao što je to učinio prvi put.

Treći mogući ishod

Poslodavac je bio spreman na mogućnost da Hrvoje zatraži nešto veću plaću pa je počeo proces pregovora. Hrvoje tada mora odrediti konkretan iznos plaće kao početnu poziciju za pregovore. Pretpostavimo da je to 20 posto više od inicijalne ponude

Poslodavci uglavnom traže konkretan iznos kako bi počeli pregovore. Budući da je iznos koji traži znatno veći od prvotne ponude tvrtke, Hrvoje zna da mora biti spreman na ustupke oko drugih pogodnosti kako bi smanjio jaz. Te pogodnosti mogu biti pravo na korištenje automobila, trajanje godišnjeg odmora, fleksibilno radno vrijeme ili slične pogodnosti.

Upamtite, ako je tvrtka spremna popustiti i podići izvornu ponudu, to znači da vjeruje da ćete donijeti dodatnu vrijednost. Zato se nemojte u pregovorima postavljati “ja protiv njih”, nego pokažite da ste tim. To je najbolji način da postignete dogovor s kojim će obje strane biti zadovoljne.

>>Pet pogrešaka koje svakako trebate izbjeći prilikom pregovora o plaći

>>Pitanja koja biste trebali postaviti prilikom pregovora o plaći

>>Kako prilikom intervjua za posao odgovoriti na pitanje o trenutačnoj plaći

>>O čemu treba razmišljati kada pregovarate o plaći

>>Pitanje koje obavezno morate postaviti na razgovoru za posao

>>Kako prilikom intervjua za posao odgovoriti na pitanje o trenutačnoj plaći

>>Kako odgovoriti na pitanje “Zašto Vas zanima ovaj posao?”

>>Kako izbjeći najčešće greške u govoru tijela prilikom intervjua za posao

>>Sedam savjeta za intervju koji će vam pomoći da dobijete posao

>>Kako impresionirati na razgovoru za posao

>>Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

>>Što biste svakako trebali reći prilikom intervjua za posao

>>Šest stvari koje ne biste trebali izgovoriti prilikom razgovora za posao